Blauw is hoofddraad in het Vezel lentenummer

Blauw en textiel, dat levert prachtige verhalen op in het Lentenummer van Vezel. Mooie geverfde indigo stoffen uit Mali, blauwdrukken waar je u tegen zegt, opgelapte spijkerbroeken met de Japanse borotechniek, bloeiend vlas in de tuin voor een belangrijk experiment. Met het artikel over blauwprinten met behulp van de gelliplate haal je het blauw van de zomerse luchten in huis. En vilt mozaieken maken met kinderen, dat wil je niet missen. Gaudi is er niets bij.

door Annelies Diekman

Spijkerbroeken stoppen

De blauwe spijkerbroek is een alom aanwezig kledingstuk. Niet weg te denken uit ons straatbeeld. In mijn pubertijd droeg ik de broek het liefst gebleekt en gescheurd bij de knie. Nu vind ik de opgelapte spijkerbroeken van Elly van Elp-Bosscha in de Vezel ware kunstwerken. Door haar uitstekende uitleg kan ik met behulp van boro, traditioneel Japans patchwork en ingenieuse stoptechnieken dit ook zelf maken.

Elly van Elp-Bosscha / detail gerepareerde spijkerbrooek

Indigo

Een oude techniek om textiel blauw te verven is met de kleurstof uit de indigoplant. In Mali werd de productie en verwerking van indigo door vrouwen gedaan, waarbij de kennis van generatie op generatie doorgegeven werd. Met het blauw werden stoffen geverfd met bijzondere patronen. Elk patroon, en elke kleur blauw heeft een specifieke betekenis.

Caroline Nijland vertelt over de geschiedenis en het maakproces van de indigostoffen in Afrika en het initiatief om dit handwerk nu naar Nederland te halen. De waarde van handgeweven en handgeverfde lappen stof is enorm belangrijk in onze geïndustrialiseerde samenleving.

Coton et Teintures traditionnelles au Mali.
Caroline Nijland

Het verven met indigo en het maken van patronen met afbindtechnieken is een traditioneel vakmanschap. Ook Mathilde Jongbloed is geïnteresseerd in de oorsprong van materialen en technieken. Zij doet mee met het vlasproject van Crafts Council Nederland. Hoe maak je van de plant vlas uiteindelijk linnen. Dit beschrijft ze in haar artikel: “Het maken van linnen in lekentaal”.

Cyanotype of blauwdrukken

Cyanotype is een fotografisch proces. Papier of stof behandel je met fotochemicaliën die gevoelig zijn voor ultraviolet licht. Over de handelingen daarna om te komen tot een blauwe afdruk vertelt Ulie van Ittersum Haveman tot in detail. Haar werken zijn wonderschoon en het blijft niet alleen bij blauw.

Ulie van Ittersum Haveman / blauwdruk

Drukken met de gelliplate

Met cyanotype, blauwdrukken maak je een afdruk. Dat doe je ook met de gelliplate. De gelplaat is een flexibele, herbruikbare drukplaat gemaakt van een gelatineachtig materiaal. Met verf druk je via de plaat patronen, afbeeldingen af op papier of stof. De verf breng je aan op de plaat. Eke Krug laat drie manieren zien hoe je kunt werken met deze magische druktechniek.

Eke Krug / Drukken in blauw met de gelliplate

Oefening baart kunst

Als er iemand laat zien dat je door kennis te vergaren, door oefening en doorzettingsvermogen een vakvrouw wordt is het Louise de Vries Lentsch. Haar ecoprinten zijn geen toevalstreffers. Bij ecoprinten maak je afdrukken van bladeren, bloemen en planten op papier of stof. De kleurstof in de plant zorgt voor de afdruk. Hoe je de stof of het papier prepareert of nabehandelt, wanneer en welke plant je gebruikt hebben allemaal invloed op het resultaat.

Louise de Vries Lentsch / Tulpenveld-katoen

Vanaf mei 2025 kun je haar werk bekijken in galerie Hawar in Oldeberkoop. In Vezel zie je vast een voorproef.

Kleuren

Kleuren gaan spreken als je er een andere kleur tegen aan zet. Dat zie je in het werk Wereldbeeld, een collage gemaakt met lapjes en garen door Wil Kruit.

Detail Wereldbeeld/ Wil Kruit

Je ziet het in de geverfde lap van 15 meter van Harm Harms.

Harm Harms / Katoenverven

En je ziet het in de prachtige vilt mozaieken gemaakt door kinderen.

Wolmozaiek

Drie verschillende technieken, verven, collages maken en vilten die inspiratie bieden om zelf aan de slag te gaan.

Werken met wol

In dit lentenummer gaat niet alles over technieken met de kleur blauw. Mieke van der Eijk is vooral verliefd op naturel kleuren. Ze laat zien wat er allemaal niet gemaakt kan worden met een mand vol touwtjes.

Mieke van der Eijk / Touwtjes
AnneMarie van der Veen / Samenwerkingsproject Zwol / tas

In het Zwol Samenwerkingsproject laat Anne Marie zien dat samenwerken, kennis delen en handen uit de mouwen steken zorgt voor verbinding met elkaar. En daar speelt wol bewerken een heel grote rol in.

Verhalen vertellen door hergebruik

We leven in een wegwerpmaatschappij, maar er is zoveel bruikbaar materiaal waar je nog iets mee kunt doen. Mijn werk begint bijna altijd met materiaal dat afgedankt is, iets wat vaak op mijn pad komt. En er zit altijd een verhaal achter. Dat zegt Inge van Rijsbergen. Ze past met haar werk Gedragen in deze paastijd. Van oude knielkussens uit de kerk maakt ze als afstudeerproject een Pieta. Hoeveel pijn, verdriet en vreugde zit er verborgen in deze kussens. Met het kiezen van haar onderwerp geeft ze ons veel om over na te denken.

Inge van Rijsbergen / Gedragen

Vezel nummer 1 2025 ligt tussen 17 en 22 maart in de brievenbus en is te bestellen via de website van Vezel. Ik voorspel dat het een collectors item wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.