SBK pakt uit met rijke en veelzijdige collectie wandkleden. 1 t/m 18 oktober organiseert SBK Kunstuitleen & Galerie in de Bagagehal Loods 6 in Amsterdam de expositie SOFTART met ca. 20 imposante textiele kunstwerken uit de SBK-collectie. van onder andere Philip Boas, Jeroen Vinken, Nel Bottema, Lilly van der Stokker en Claudy Jongstra, gecombineerd met textielgerelateerd werk van hedendaagse gerenommeerde kunstenaars en jonge talenten als Inez de Brauw, Carina Ellemers, Neil Fortune, Celia Hadeler, Lisette van Hoogenhuyze, Fransje Killaars, Karola Pezarro, Barbara Polderman, Tejo Remy en René Veenhuizen, Hinke Schreuders, Robin Speijer, Tanja Smeets, Akiko Yanagimoto, Irieé Zamblé, Hedy Tjin en Ray Zijlstra.
SOFTART gaat over ‘fiber-art’ in alle mogelijke toepassingen, vormen en kleuren en laat zien dat textielkunst springlevend is. Verschillende kunstgeneraties tonen verrassende overeenkomsten in thema, materiaal en/of productieproces. Van textielkunst naar fiber-art.
Om de textielkunst van toen door te trekken naar de fiber-art van nu, heeft SBK diverse hedendaagse (textiel)kunstenaars benaderd voor deze expositie. Hiermee is een interessante rode draad ontstaan die de continuïteit van het gebruik of inspiratie van textiel in de kunst binnen drie generaties toont. De diverse werken gaan een boeiende ‘dialoog met elkaar aan’.
De basis van deze expositie is een groot aantal bijzondere, monumentale wandkleden, gemaakt in de jaren ’70 – ’90, die SBK in haar collectie heeft. Bij schoonmaak en restauratie van deze kleden, werd zij verrast door de kwaliteit en kunsthistorische waarde ervan en besloot in het kader van haar 65-jarig bestaan in 2020 hier een tentoonstelling mee te maken.
Meterslange zijden gordijnstoffen uit de Mazzo-serie van Jeroen Vinken met poëtische taferelen. Lengte en soepel vallende plooien kenmerken ook de doeken van Annie Vriezen. Marianne Souerbren en Nel Bottema hebben juist weer een pure en robuuste uitstraling waarbij de structuur bepaald wordt door natuurlijk materiaal als vlas, wol, bast, katoen en veren. Heel anders qua uitstraling is het geel- zwarte wandkleed van C. Snoei met een schilderachtige toets. Philip Boas gooit het qua techniek over een heel andere boeg. In zijn kleden zie je inheemse patronen als tatoeages, uitgevoerd met de eeuwenoude batiktechniek.
Robin Speijer laat zich in haar schilderijen inspireren door de eigenschappen van textiel zoals dessins en plooien. Door deze uit te vergroten en vanuit een ander perspectief te tonen, ontstaat een boeiend kader. Lisette van Hoogenhuyze gebruikt warme kleuren en grafische iconografie die je aantreft in surf- en badkleding en op strandhanddoeken. Intrigerend zijn ook de geborduurde kunstwerken met alledaagse huiselijke taferelen van Akiko Yanagimoto. De serie Rugs & Wall Hangings van Celia Hadeler is geïnspireerd op plooien en rimpels. Haar kleden zijn kleurrijk en werken als een trompe l’oeil, ze zijn een absolute blikvanger.
Herwaardering
Beeldende kunst en textielkunst zijn lange tijd gescheiden werelden geweest. Hoewel sinds de jaren ’60 de emancipatie van textiel als volwaardig artistiek medium plaatsvond, bleven kunstenaars die vanuit de fiber-art textielwerk maakten in de marge opereren. De actuele belangstelling voor textiel in mode, interieur en kunst heeft het tij gekeerd en beleeft een revival. Eigenlijk zijn wandkleden nooit helemaal weggeweest, maar worden in deze snelle, onzekere tijden waarin technologie een steeds grotere rol speelt en we behoefte hebben aan materialen die warmte en geborgenheid uitstralen, opnieuw gewaardeerd.
Speciale rondleiding/artist talk
Tijdens een speciale rondleiding/artist talk op vrijdag 9 oktober 17.00 – 19.00 uur georganiseerd i.s.m. Nienke van der Wal van Young Collectors Circle kun je een aantal kunstenaars zelf ontmoeten. Zij vertellen wat hen als kunstenaar heeft geïnspireerd tot het maken van hun werk. Celia Hadeler, Philip Boas Wil je deelnemen, meld je svp aan op amsterdamknsm@sbk.nl.Fransje Killaars
meer info sbk.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 – 18.00.