Laden Evenementen

Draadkrachtig. Weef- en borduurkunst 1920-1970, Deurne

25 mei - 1 december

Museum De Wieger staat in het teken van weef- en borduurkunst. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is Dieu Avertit, een wandkleed van Adya van Rees dat vroeger in de eetkamer van De Wieger hing. Het kleed zit in de collectie van het Textiel Museum, maar komt voor de duur van de tentoonstelling ‘thuis’! Verder zijn tapijten, kleden en ontwerpen te zien die een beeld geven van een halve eeuw weef- en borduurkunst, vaak gerelateerd aan De Wieger, van onder meer Bart van der Leck, Moissey Kogan, Willem van Konijnenburg, Hans Bayens, Pieter Wiegersma, Maud Muller Massis, Maria van Elk en Anna Verwey. Bij de tentoonstelling wordt een activiteitenprogramma samengesteld met lezingen en workshops.

Een kleed in de eetkamer
In 1923 maakte huisarts Hendrik Wiegersma kennis met Adya en Otto van Rees. Het echtpaar woonde tijdelijk in Deurne, waar ze bijkwamen van een zwaar treinongeval. De ontmoeting was zeer bepalend voor Wiegersma: het zette hem tot schilderen aan en zijn huis werd een ontmoetingsplek voor kunstenaars. Adya en Otto waren graag geziene gasten in De Wieger. Beide kunstenaars maakten werk dat in het huis van de Wiegersma’s kwam hangen; Otto diverse schilderijen en Adya het wandkleed Dieu Avertit (1929). Op oude foto’s is nog te zien hoe het werk achter de eettafel hangt. In 1910 maakte Otto een prachtig verstild portret van de bordurende Adya. De Wieger heeft dit schilderij vorig jaar aan kunnen kopen. Het is vanaf 25 mei voor het eerst op zaal te zien.

Adya van Rees, Wandkleed ‘Dieu avertit’, ca. 1929, geborduurd wandkleed van wol en jute. Collectie TextielMuseum. Fotografie Joep Vogels, Frans van Ameijde, TextielMuseum

Gegevens

Begin:
25 mei
Einde:
1 december
Evenement Categorie:

Locatie

Museum de Wieger
Oude Liesselseweg 29
Deurne, 5751 WN
+ Google Maps
Telefoon:
0493 32 29 30
Website:
dewieger.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reageer met Facebook

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website plaatst cookies voor volledige werking. Lees hier meer over onze cookies.